tiistai 12. marraskuuta 2013

Bataattilaatikko joulupöytään

Bataatti on ruoka-aineena ollut aina hieman vieras kunnes tuli Tipunen ja Tipusen bataatti-innostus. Koska bataattisose uppoaa tyttöön hienosti, päättelin, ettei bataattiruoka aikuisillekaan voi olla kovin pahaa. Joulua silmällä pitäen toteutin ensimmäisen bataattiruokakokeiluni ja tein jouluisen bataattilaatikon. Se onnistui hyvin ja sai ruokakriitikoltani arvion "Ihan sairaan hyvää!" - tämä siis ainakin löytyy aattoillan ruokapöydästä.


Laatikon ohje on alunperin Kotivinkin Jouluherkut 2009 -lehdestä. Ohje on mitoitettu 4-6 hengelle, mutta meillä lähes puolet laatikosta hävisi kahteen pekkaan syötynä jo yhden ilta-aterian aikana, kun lisukkeena oli hieman kasviksia ja eilisiä lihapullia. Joulupöydässä laatikosta varmasti riittää useammalle, kun tarjottavaa on muutenkin paljon.

  • 1 kg bataattia
  • 4 dl kasvislientä
  • 2 rkl ruiskorppujauhoja
  • 1 rkl juoksevaa margariinia
  • 1 rkl siirappia tai hunajaa
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl inkivääriä
  • 1/2 tl kardemummaa
  • rasvaa vuoan voiteluun
Käytin ruiskorppujauhojen sijaan vaaleita vehnäkorppujauhoja, makeista valitsin siirapin ja juoksevan margariinin korvasin sulatetulla margariinilla.

Kuori ja pilko bataatit ja keitä niitä kasvisliemessä kunnes bataatti on kypsää. (Bataatti kypsyy nopeasti - pieniä kuutioita keittelin n. 15 minuuttia.) Soseuta kypsät bataattipalat liemineen ja lisää joukkoon korppujauho, margariini ja mausteet. Sekoita hyvin. Voitele vuoka ja kaada sose vuokaan, ripottele pinnalle korppujauhoja ja hieman rasvaa (laitoin muutaman pienen Oivariini-nokareen).

Kypsennä uunissa keskiritilätasolla 175 asteessa 1,5 tuntia.


Bataattilaatikko muistuttaa hieman imelletyn perunalaatikon ja lanttulaatikon yhdistelmää. Päädyimmekin siihen, että meillä on tänä jouluna perunalaatikon sijaan bataattia. Jännä nähdä, saako laatikko myös muilta kuin Mieheltä hyvän vastaanoton. :)

2 kommenttia:

  1. Siis bataattilaatikko on niin parasta!! Herkullisen näköisiä kuvia! Sen jälkeen kun vein jouluksi ensimmäisen bataattilaatikkoni, olen saanut uuden tilauksen joka joulu! Vuosien varrella oma ohjeeni on yksinkertaistunut tällaiseen muotoon:

    2 isoa bataattia (reilu 1 kg)
    0,5 tl kanelia
    0,5 tl kardemummaa
    0,5 tl suolaa (tai maun mukaan)
    2 dl ruokakermaa (rasvaa väh. 15%)
    50 g voita

    Valmistus menee samaan tapaan kuin sinunkin ohjeessasi, paisto 200 astetta / 1 tunti. Ohjeestani on jäänyt pois mm. siirappi, sillä jos bataatit ovat riittävän makeita, sitä ei tarvita. Inkivääriä en olekaan kokeillut, joten täytyy koittaa tätä vinkkiä!

    -mifa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmm, kuulostaa hyvältä tuokin! Siirappia voisinkin kokeilla laittaa vain puolikkaan annoksen tai jättää kokonaan pois, sillä tosiaan laatikko on melko makea.

      Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)