maanantai 16. joulukuuta 2013

Joululeipomuksia

Emo on ollut hieman väsynyt ja Tipunen melko energinen, joten Tipulakin on jäänyt vallan hunningolle. Viikonloppuna kuitenkin sain edistettyä joululeipomusprojektia Miehen suurella avustuksella - nyt pakkasessa on minilihapullia ja kasa joulupullia. Lisäksi keittiön pöydällä on keittokattilallinen ja muovirasiallinen joulupipareita. Pipareita tuli aivan järjetön määrä näin kahden aikuisen taloutta ajatellen, mutta toivottavasti ne maistuvat jouluvieraille!


Munattomat ja maidottomat joulupiparit


Ohje on peräisin Kotivinkin Jouluherkut 2012 -numerosta.

  • 4 dl sokeria
  • 2 dl siirappia
  • 2 dl vettä
  • 250 g margariinia (laktoositon, maidoton)
  • 2 rkl kanelia
  • 1 rkl jauhettua kardemummaa
  • 1 rkl jauhettua neilikkaa
  • 1 rkl soodaa
  • 15 dl vehnäjauhoja
Kiehauta kattilassa sokeri, siirappi ja vesi. Ota kattila pois liedeltä. Paloittele margariini kulhoon ja lisää sekaan mausteet. Kaada kuuma sokeriseos margariinimausteseoksen joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää jauhot puuhaarukalla taikinaan. Anna levätä noin vuorokausi jääkaapissa. Ohjeen mukaan taikina olisi pitänyt laittaa muovipussiin, mutta meillä riitti kelmu ja lautanen taikinakulhon päällä.
Kauli taikinasta levyjä ja painele piparkakkumuotilla kuvioita. Paista 200-asteisessa uunissa n. 4-6 minuuttia.


Munattomat ja maidottomat joulupullat

Ohje on mukailtu versio Raision Keittokirjan kristallipullista.

  • 1 prk Sunnuntain vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 1,5 dl vettä
  • 0,75 dl sokeria
  • 0,5 rkl vaniljasokeria
  • 0,5 rkl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1/2 palaa hiivaa
  • n. 7 dl vehnäjauhoja
  • 50 g leivontamargariinia (laktoositon, maidoton)
  • ripaus sahramia
Pinnalle kirsikoita, raesokeria ja hyytelösokeria.

Lämmitä vaniljakastike ja vesi kattilassa kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon ja sekoita neste sekaan. Lisää sokerit ja mausteet. Lisää n. 3 dl vehnäjauhoja ja sekoita hyvin. Lisää sitten vielä loput jauhot ja sulatettu margariini. Vaivaa taikinasta pehmeä pallo ja anna kohota.

Tee taikinasta pullia. Tällä kertaa tein joulupullat kieputtamalla kaksi taikinapötköä kierteelle keskenään ja ympyräksi. Anna valmiiden pullien kohota taas liinan alla.

Tee hyytelösokerikiille: Kiehauta kattilassa vesi, ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon hyytelösokeri. Laita kattila takaisin liedelle ja anna seoksen kiehahtaa. Tein kiilteen käyttämällä 2 dl vettä ja 1 dl hyytelösokeria, mutta tähän pullamäärään olisi riittänyt myös puolikas annos.

Voitele pullat hyytelösokerilla ja lisää päälle kirsikoita ja raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa noin. 7-8 minuuttia.


Kotiimme on myös tullut viime viikkojen aikana joulu, mutta siitä kuvia myöhemmin! :)

2 kommenttia:

  1. Päivityksiä onkin jo odoteltu, ihania joulujuttuja! Ja kyllä piparit ja pullat maistuisi ainakin mulle! :)

    Vi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Lopulta olikin ihan hyvä juttu, että pipareita tuli niin paljon - täällä taitaa asua Sokerihiiri, jonka paikallistaa parhaiten seuraamalla piparin rouskuntaa. Onneksi isosta määrästä riittää jouluun asti! :)

      Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)