tiistai 6. tammikuuta 2015

LEIVO: Talvinen rahkakakku


Jee, arvontani sai osallistujia! Hienoa! Jos et ole osallistunut vielä, niin sunnuntaihin asti on aikaa - klik! Kommenteissa leipomis- tai kokkailujuttuja toivoneiden toiveet toteutuivatkin nopeasti. :) Vaikka olenkin herkkulakossa, palaan tämän ohjeen mukana hetkeksi jouluun, jolloin tein pähkinäisen tiramisurahkakakun. Alkuperäinen ohje löytyy Valion sivuilta, mutta tässä on hieman tuunattu versio samasta kakusta.

Pohja
  • 0,5 pkt Digestive-keksejä
  • n. 2 riviä taloussuklaata
  • 50 g rasvaa

Murskaa keksit ja taloussuklaa, sekoita ja lisää joukkoon rasva. Painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Laita pohja jääkaappiin ensimmäisen täytteen valmistamisen ajaksi.

Tiramisutäyte
  • 2 liivatelehteä
  • 2 dl vispikermaa
  • 1,5 rkl kaakaojauhetta
  • 1,5 rkl sokeria
  • 1 rkl kahvia
  • 1 prk maustettua rahkaa tiramisu


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon siivilän läpi kaakaojauhe ja sokeri. Kuumenna kahvi kiehuvaksi, liota joukkoon liivatelehdet ja sekoita neste rahkaan. Yhdistä rahka ja kermavaahto varovasti nostellen. Levitä täyte keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa tunnin ajan.

  • 1,5 dl omenahilloa
  • paahdettuja pähkinöitä


Levitä hyytyneen tiramisutäytteen päälle omenahillo varovasti sivellen. Ripottele päälle murskattuja paahdettuja pähkinöitä. Meidän kakussamme oli hassel- ja cashew-pähkinöitä. En mitannut niiden määrää, mutta tältä kerros näytti:
 Luumu-kanelitäyte
  • 2 liivatelehteä
  • 2 dl vispikermaa
  • 1 rkl maitoa
  • 1 prk maustettua rahkaa luumu-kaneli


Valmista täyte kuten edellä. Levitä se omenahillo-pähkinämurska-kerroksen päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin yön yli.


Kakku on koristeltu kaakaojauheella, pähkinöillä ja taloussuklaalla. Lumihiutaleet on leikattu leivinpaperista, laitettu kakun pinnalle ja päälle on siroteltu siivilän läpi kaakaojauhetta. Leivinpaperikuviot saa otettua siististi pois coctail-tikkujen avulla!

Apua ja ideoita lumihiutaleiden leikkelyyn löytyi täältä.

12 kommenttia:

  1. Oi nam! Tekisi niin mieli kokeilla, kauhea leipomisvimma ja herkkuhammastakin kolottaa. Yritän silti tyytä vain katselemaan sinun kakkuasi. ;)

    Nuo lumihiutaleet ovat upean näköisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakkuja olisi ihana leipoa enemmänkin, mutta pitäisi olla ehkä hieman enemmän syöjiä... :)

      Lumihiutaleista tuli kyllä kivoja helposti, kun vain vähän taitteli paperin eri tavalla kuin yleensä!

      Poista
  2. Todella kaunis kakku! Ja kuulostaa niin herkulta.. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, se myös oli herkullinen! Ehkä hieman enemmän suklaata olisin kaivannut siihen, mutta muutoin oikein oivallinen. :)

      Poista
  3. Oi että mikä kakku-unelma ja niin kaunis. Tämä täytyy laittaa korvan taakse. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin laitoin tämän korvan taakse vuosi sitten jouluna ja nyt se tuli tehtyä. Eikä mennyt korvamerkkaus hukkaan! :)

      Poista
  4. Voi apua kuulostaa herkulliselta ja näyttää myös. Pitänee jokin kerta kokeilla, herkkulakosta huolimatta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile! Tsemppiä herkkulakkoon myös sinne! Mun tekisi kovasti mieli leipoa etenkin näin viikonloppuna, mutta herkkulakkoilun aikana en viitsi. Helmikuun eka päivä on onneksi sopivasti sunnuntai. ;)

      Poista
  5. Nam!:) Lumihiutalekoristelu on todella kiva idea.:) Täällä ei ole mistään lakoista tietoakaan. Olen viikon sisällä leiponut kahdesti muffinsseja ja tänään pizzaa, että sellainen tammikuu.:P Toisaalta leivoin loppuvuodesta todella vähän yhtään mitään. Tasausviikot menossa.;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan hyvä tasottaa leipomiskuukausia. :D Mä jo täällä pohdiskelen, mitäköhän leipoisin helmikuun ensimmäisenä päivä...

      Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)